Rim Tim Tagi Dim euforija još traje!

I nakon što su prošla gotovo dva tjedna, otkako je naš predstavnik Baby Lasagna osvojio drugo mjesto na natjecanju Eurosonga, euforija oko njegove pjesme još uvijek traje.

Djeca su oduševljena ritmom pjesme, kao i koreografijom koju svakodnevno izvode na otvorenom. "Teta pusti još jednom", mole djeca svoje odgojiteljice iz skupina, koje ne mogu odolijeti njihovim željama.
Uvjerljivo najbolji plesači su djeca iz sportskih skupina "Kockice" i "Loptice", iz objekta u Maretićevoj ulici, a ni "Leptirići" ne zaostaju za njima. Ostala djeca također uče koreografiju od vještijih i samouvjerenijih plesača, što je postao veliki izazov, posebice mlađima.

Otkako se na tržištu pojavila slikovnica Baby Lasagna i mačak Stipe - Veliko prijateljstvo, interes za ovog mladog umjetnika još je veći. Što niti ne čudi, jer slikovnica, na djeci blizak način, otkriva kako je nastala melodija i koreografija za pjesmu Rim Tim Tagi Dim te ih upoznaje s Markovim najboljim prijateljima, jednookim mačkom Stipom, Brankom i Getrudom - njegovim muzama.

Tako su nastala i zanimljiva likovna djela naših mališana, ali i jedne vrlo svestrane i kreativne odgojiteljice, koja je odlučila kutak u predvorju vrtića, u Balotinovom prilazu, posvetiti upravo Baby Lasagni.

Baby Lasagna, u našim srcima, ti si pobjednik Eurosonga!

 
Odgojiteljica Tanja Zvonar i njezin kutak u stilu Baby Lasagne:
  
 
Likovni radovi: "Mačke" (aquarel tehnika) i "Čipka" (tehnika olovka), skupine "Leptirići"
  

Plakat i izložbeni kutak skupine "Krafnice", nastao na temelju slikovnice
Baby Lasagna i njegov mačak Stipe - Veliko prijateljstvo_______________________________________________________________________________

Naše cijenjene odgojiteljice iz skupine "Slonići",  Ana Hrečuk, mag.praesc.educ. i Katica Podlesek, odgojitelj savjetnik, pripremile su likovnu izložbu dječjih radova u Knjižnici Novi Zagreb. O detaljima izložbe, kao i vremenu njenog održavanja, više možete pročitati na sljedećoj poveznici:


https://vrtic-utrina.zagreb.hr/UserDocsImages/katica izložba.htm

______________________________________________________________________________________


Već nekoliko godina za redom, odgojitelji objekta u Maretićevoj ulici, šalju roditeljima poziv za radionicu od kuće. U njoj roditelji zajedno s djecom izrađuju razne kreacije i ukrase koje odgojitelji kasnije izlažu u hodniku vrtića. Roditelji su s djecom do sada imali priliku izrađivati kućice za ptice, razne letjelice, čestitke za rođendan našem vrtiću, slikovnice, cvijeće..

Naglasak je na korištenju pedagoški neoblikovanog materijala pa tako ova aktivnost ne iziskuje veliki trošak. Uglavnom su za aktivnost potrebne kartonski tuljci, plastične boce, čepovi, limenke, razna papirnata ambalaža, slamke, špatule i sl. Za ukrašavanje se mogu koristiti tehnike po izboru - od kolaža, tempere, prirodnih materijala, tkanina..sve je dozvoljeno i poželjno, kako bi svaki rad bio originalan i drugačiji.

Ovakav način suradnje je vrlo poželjan i vrijedan jer potiče zajedničko druženje i aktivnost roditelja i djeteta, razmjenu ideja, dogovaranje, timski rad... Rezultat svog truda, s ponosom mogu tjednima promatrati u prostoru vrtića u koji svakodnevno dolaze. Isto tako, mogu dobiti i neke nove ideje, promatrajući ostale radove pa možda i ponoviti aktivnost s djetetom na drugačiji način. 

Cilj je osvijestiti roditelje kako je zajedničko druženje unutar obitelji neprocjenjivo, kao i vrijeme provedeno zajedno.

I ove je godine odaziv roditelja bio jako dobar, a radove možete pogledati u hodniku vrtića, u Maretićevoj ulici.


  

     

   

        

   

    ________________________________________________________________________________________________________

Svake godine pred uskrsno vrijeme, sve skupine izlože svoje šarene pisnice i razne prigodne dekoracije koje su same izradile.
Tako i ov
e godine imamo lepezu tehnika i ideja, djece i odgojiteljica, te se čini kao da se nadmeću čiji će ukrasi biti ljepši.

Djeca iz sportske skupine "Kockice", ove su se godine odlučile za nešto drugačije pisanice u koje su uložili dosta truda, vremena i - vune.
Oni pak mlađi, odlučili su se za laganije tehnike te su koristili jaja od stiropora i bojali ih temperom, točkali i posipali šljokičastim prahom. Spretnija djeca, okušala su se u dekupaž tehnici ili su svoje pisanice odličila obojati drvenim bojama. Koristila se i nova tehnika - slikanje na aluminijskoj foliji, koja se zatim otisne na bijeli papir za sliknje. Rezultat su šarena jaja na kojima se boja u isto vrijeme stapa i prelijeva.
Od maštovitih čestitki, do raznih i zanimljivih dekoracija i pisanica...sve su to dijela ruku naše djece, koja pod budnim okom svojih odgojiteljica stvaraju svoja prva mala umjetnička djela.
 

U proljeće rano kad se priroda budi,
zbog dana jednog sretni su ljudi. 
Šarena jaja na stolu stoje,
neka Uskrs obasja najdraže tvoje.
Zdravlje  veselja nek Vam donese,
sretan Uskrs i puno sreće.


Sretan i blagoslovljen Uskrs žele Vam djelatnici DV Utrina!


Objekt Maretićeva:

   

 
 Skupina "Kockice"


     
Skupina "Leptirići"


 
 Skupina "Zmajići"


   
 Skupina "Pandice"


   
 Skupina "Krafnice" Objekt Katićev prilaz:

 


    


       

_______________________________________________________________________________________________________________________


Danas su naše odgojiteljice Maja Zrinka Krkoč, Iva Iskra Lekić i Vlatka Krmpotić održale zanimljivu radionicu iz STEM područja za odgojiteljice vrtićkih skupina. 
Na radionici su odgojitelji mogli sudjelovati u raznim pokusima kao što je npr. "vatromet boja u mlijeku", "balon se može napuhati na boci", "vodeni trik"(gustoća vode), ali i sudjelovati u raznim igrama koja potiču maštu, razmišljanje, ali i snalažljivost u rješavanju postavljenog zadatka. 


Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiriju područja - science, technology, engineering i mathematics.
Cilj je ovog pristupa obrazovanju pronalaženje rješenja za probleme uz pomoć i primjenu znanstvenih metoda.
Navedena područja doprinose razvoju kreativnosti, sposobnosti rješavanja problema, planiranja, analitičkog i kritičkog mišljenja, potiču suradnju, suradničko učenje i timski rad.

 

STEM aktivosti se mogu provoditi u redovnom programu vrtića, u vidu raznih istraživačkih aktivnosti.
U njima djeca postavljaju hipoteze, promatraju i bilježe tijek različitih procesa, uče kroz pokušaje i pogreške, analiziraju, otkrivaju, promatraju i traže rješenja.

Do sada je 11-ero djece iz naše ustanove bilo uključeno u posebne radionice pod vodstvom odgojiteljice Ive Iskre Lekić, a njoj su se pridružile i odgojoiteljice Maja Zrinka Krkoč i Vlatka Krmpotić.
Odgojiteljica I.Iskra Lekić završila je edukaciju pri Stručno razvojnom centru za provedbu programa odgojno-obrazovnog rada u poticanju područno-specifičnih darovitosti djece predškolske dobi, te zajedno s odgojiteljicom Majom Zrinkom Krkoč i trening za trenere u području STEM-a u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Hvala odgojiteljicama na zanimljivoj i poučnoj radionici te im želimo uspjeh u otkrivanju i radu s  potencijalno darovitom djecom!
 
Evo i fotografija s radionice:
         

   

     

   
    ______________________________________________________________________________________________________________
DV Utrina je proslavila svoj 50. rođendan

O 50-oj obljetnici našeg vrtića Utrina možete pročitati na sljedećoj poveznici:
https://vrtic-utrina.zagreb.hr/UserDocsImages/Dječji vrtić Utrina proslavio je svoj 50.pdf


 

 
 


 

   

        


Ispiši stranicu